Sunday, November 13, 2011

SAY NO! PENGANGGU EMOSI ALAM MAYA

Assalamualaikum....


owh. time ni mood menulis hal-hal biasa.biasalah remaja kan..owh yer,penganggu emosi.. ayat nie act refer orang atau apa-apa jer menganggu emosi. emosi jer tau. lets share some tips.. 


tapi kan... saya nak fokus untuk alam maya je.. no butthurt please..




1. THINK POSITIVE!
pernah tak rasa certain post or cerita yang orang lain buat macam kena batang hidung sendiri..kan. oke. saya pernah.


yeah. dulu saya agak prejudis.sangat kot. maybe time tu tak terdedah dengan dunia luar. terlekat dalam tempurung jer.. so, macam tu lah jadinya.tapi bila dah pindah sekolah luar dari negeri n banyak bergaul dengan orang. now i know the reality of life walaupon tak semua.... why not kita take positive apa yang orang kata. mesti ada reason kan bila orang cakap pasal kita. muhasabah diri.. jangan EGO dengan diri sendiri.*terkenang kenangan pahit selalu blame orang.i should blame myself actually.


2. REPORT AS SPAM / DEACTIVATE OR DELETE ACCOUNT / BLOCK
hehe.. apa susah. nak kejam sikit. kot-kot tak tahan orang mengata or apa-apa status yang kita buat sampai orang nak kutuk. delete jer.. buat jer macam tu. pastu tak nampaklah la update pasal status tu keluar kat homepage kan.(FB) saya pernah la dalam beberapa kali decativate fb aku. tapi time tu penganggu emosi is FINAL EXAM! fb tu macam ada kuasa pukau. nak mintak selalu online.so, baik deactivate jer..tapi actually kalu kita nak reactivate balik. senang je kan. sebab tu mindset kena kuat....

3. MENYERAH DIRI
owh. why not ambik pendekatan berkonsepkan agama.terbaeekkk! kalau rasa nak marah ke..tersakit hati ker. istighfar.. kalau nak lagi bagus. baca al-quran...amik wudhuk.. buat solat sunat insyaAllah. cara ni paling berkesan. amik masa nie fikir balik apa yang jadi dalam hidup kita. right? no matter what. Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik. Dia tak kan bagi apa yang kita nak, tapi apa sepatutnya yang kita perlukan.



4. AWARE - CINTA ALAM MAYA
some tips untuk yang nak elakkan cinta alam maya. limit our relationship. means.. macam ni. teruna n dara ni memang berkawan baik. selalu contact di dunia IT ni.. sebab jarak jauh kan.. lama-lama sebab terlalu baik. selalu share pasal masalah ke apa..tersuka... cerita ni biasa kan kita dengar.so, meh saya share sikit rahsia. macam mana nak elak benda ni. sebab saya sendiri pon pernah ada pengalaman tersuka. biasalah kan. hidup dalam komuniti yang bergaul dengan laki perempuan. so, memang kena pandai jaga diri. lagipon cinta IT ni agak bahaya. tak ada jaminan. *ada kaitan..?

first... bila dah terdetik perasaan tersuka tu. kurangkan contact. tak boleh..? tak tahan sebab tak berhubung sehari..? try.. mesti bolehnya. mindset kena kuat yer kawan-kawan. kalau nampak kawan tu tengah online. terus ofline.haha. fb sendiri ada cara nak private list online kita. korang try adjust setting dekat friend. buat satu list  friend khusus. so,kita tak kan nampak dia online n sebaliknya bila kita unavailable kan list tu. mudahkan... *please ask me for tutorial in comment if korang nak try cara private ni. tapi korang lagi expert rasanya.

so.kurangkan contact. insyaAllah. mesti bolehnya. tak pon. if contact melalu mesej ke fon. jangan pick up phone. kejam kan.. tapi serious cara tu berkesan. mesej... delete je mesej yang buat kita terkenang-kenang. seksa kan nak tekan delete tu. tapi lepas jer buat.. fuhhhhhhh. LEGA.



dah habis... pernah terbaca. tapi tak ingat kat mana, apa yang kita rasa bila selalu contact tu sebenarnya perasaan sementara sebab kita rasa dihargai n di ambil berat. so, kalau nak hilangkan perasaan tersuka tu. try jangan contact paling kurang seminggu n delete apa-apa jer yang berkaitan. owh, im talking bout relationship dekat dunia it jer... * ehh.kenapa tips ni paling panjang...??

tu jer.. salam.uhibbuki fillah.

p/s : saya tengah fokus dengan pembacaan pasal isu-isu serius. sebab teringin nak buat entry yang berilmu. owh.pelik ke tiba-tiba minat dengan pembacaan pasal dunia IT n hacking.. tengok sidebar. try korek ilmu IT dekat sana. serious. awesome!








No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.