Wednesday, November 30, 2011

BILA BUSY DENGAN DUNIAWI

Assalamualaikum...


short update! sejak-menjak ni kan..... senang cerita sejak saya dah masuk second sem di uitm ni aka LAST SEM asasi dekat sini...  memang kebezian tak terkata.... dari first week lagi.. dah start lecture and tutorial bagai... *saya punya tutorial pon banyak tak siap lagi...

so, memang masa untuk online, chatting dengan kawan-kawan... lepak-lepak.. download video di utube.. baca blog, layan info hacking or computer di grup rileks screw and blog.seyesly.... SANGAT TERHAD. sampai kan ada my friend yang cakap saya dah sepi tanpa berita.haha.

 tapi kan... walaupon busy dengan kerja-kerja sebagai student ni.. saya perasan satu benda. yer... saya terperasan dengan perubahan diri saya.. saya suka dengan kebezian ini. saya suka dengan semangat yang saya ada ini. dah tak addicted dengan FB, online bagai....

and saya tersangat suka dengan spirit saya yang berkobar-kobar untuk study..saya tersangat-sangat berharap ianya long lasting.thanks a lot dengan support mak ayah, kakak and adik-adik.kawan-kawan yang always raise me up.. bila saya down.*teringat belaian my roomate di bahu yang selalu support and tegur bila saya buat silap.


duniawi yang saya state kan dekat tajuk atas tu actually refer pasal life saya dengan people yang realiti. bukan virtual...... kadang-kadang terfikir.. i should spend more time with REAL community... bukan membuzykan diri dengan people di alam maya semata-mata....WHY? saya tak nak sense of manner dengan community hilang sebab terlalu fokus dengan virtual friends only.. sory guys especially my friends yang selalu spend masa berborak and berchatting di FB..i hope they can read my confession ni..


ada satu malam.. saya buat sesi luahan hati dengan my roomate... and dari sesi luahan hati tu.*tears down. it gives me a lot of spirit. spirit bout my relationship with Allah swt... how far i am with Allah..hipokrasi. kisah silam yang saya tak nak lalui and ingat balik. and semua mistake or kejahatan yang saya pernah buat dulu. kalau lah ada alat yang nak bagi lupa memori macam dalam movie men in black.

i want to share one tip how to be a rajin person.insyaAllah... scroll down guys!!


jom amalkan. :)

okelah. tu jelah short update. teheee...kalau ada masa or tak busy dengan lab report, tutorial, revison before and after lecture, quiz, test... i will write again. and i want to share more tips.not focus on random story only. saya try berfikiran matang... :P.  im 18 okay...and im going to be 19, next year..hehe.

tu je. salam.

p/s : kebezian sampai tak sempat nak fikir pasal life partner. okay. JANGAN PERCAYA.

Sunday, November 13, 2011

SAY NO! PENGANGGU EMOSI ALAM MAYA

Assalamualaikum....


owh. time ni mood menulis hal-hal biasa.biasalah remaja kan..owh yer,penganggu emosi.. ayat nie act refer orang atau apa-apa jer menganggu emosi. emosi jer tau. lets share some tips.. 


tapi kan... saya nak fokus untuk alam maya je.. no butthurt please..




1. THINK POSITIVE!
pernah tak rasa certain post or cerita yang orang lain buat macam kena batang hidung sendiri..kan. oke. saya pernah.


yeah. dulu saya agak prejudis.sangat kot. maybe time tu tak terdedah dengan dunia luar. terlekat dalam tempurung jer.. so, macam tu lah jadinya.tapi bila dah pindah sekolah luar dari negeri n banyak bergaul dengan orang. now i know the reality of life walaupon tak semua.... why not kita take positive apa yang orang kata. mesti ada reason kan bila orang cakap pasal kita. muhasabah diri.. jangan EGO dengan diri sendiri.*terkenang kenangan pahit selalu blame orang.i should blame myself actually.


2. REPORT AS SPAM / DEACTIVATE OR DELETE ACCOUNT / BLOCK
hehe.. apa susah. nak kejam sikit. kot-kot tak tahan orang mengata or apa-apa status yang kita buat sampai orang nak kutuk. delete jer.. buat jer macam tu. pastu tak nampaklah la update pasal status tu keluar kat homepage kan.(FB) saya pernah la dalam beberapa kali decativate fb aku. tapi time tu penganggu emosi is FINAL EXAM! fb tu macam ada kuasa pukau. nak mintak selalu online.so, baik deactivate jer..tapi actually kalu kita nak reactivate balik. senang je kan. sebab tu mindset kena kuat....

3. MENYERAH DIRI
owh. why not ambik pendekatan berkonsepkan agama.terbaeekkk! kalau rasa nak marah ke..tersakit hati ker. istighfar.. kalau nak lagi bagus. baca al-quran...amik wudhuk.. buat solat sunat insyaAllah. cara ni paling berkesan. amik masa nie fikir balik apa yang jadi dalam hidup kita. right? no matter what. Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik. Dia tak kan bagi apa yang kita nak, tapi apa sepatutnya yang kita perlukan.



4. AWARE - CINTA ALAM MAYA
some tips untuk yang nak elakkan cinta alam maya. limit our relationship. means.. macam ni. teruna n dara ni memang berkawan baik. selalu contact di dunia IT ni.. sebab jarak jauh kan.. lama-lama sebab terlalu baik. selalu share pasal masalah ke apa..tersuka... cerita ni biasa kan kita dengar.so, meh saya share sikit rahsia. macam mana nak elak benda ni. sebab saya sendiri pon pernah ada pengalaman tersuka. biasalah kan. hidup dalam komuniti yang bergaul dengan laki perempuan. so, memang kena pandai jaga diri. lagipon cinta IT ni agak bahaya. tak ada jaminan. *ada kaitan..?

first... bila dah terdetik perasaan tersuka tu. kurangkan contact. tak boleh..? tak tahan sebab tak berhubung sehari..? try.. mesti bolehnya. mindset kena kuat yer kawan-kawan. kalau nampak kawan tu tengah online. terus ofline.haha. fb sendiri ada cara nak private list online kita. korang try adjust setting dekat friend. buat satu list  friend khusus. so,kita tak kan nampak dia online n sebaliknya bila kita unavailable kan list tu. mudahkan... *please ask me for tutorial in comment if korang nak try cara private ni. tapi korang lagi expert rasanya.

so.kurangkan contact. insyaAllah. mesti bolehnya. tak pon. if contact melalu mesej ke fon. jangan pick up phone. kejam kan.. tapi serious cara tu berkesan. mesej... delete je mesej yang buat kita terkenang-kenang. seksa kan nak tekan delete tu. tapi lepas jer buat.. fuhhhhhhh. LEGA.



dah habis... pernah terbaca. tapi tak ingat kat mana, apa yang kita rasa bila selalu contact tu sebenarnya perasaan sementara sebab kita rasa dihargai n di ambil berat. so, kalau nak hilangkan perasaan tersuka tu. try jangan contact paling kurang seminggu n delete apa-apa jer yang berkaitan. owh, im talking bout relationship dekat dunia it jer... * ehh.kenapa tips ni paling panjang...??

tu jer.. salam.uhibbuki fillah.

p/s : saya tengah fokus dengan pembacaan pasal isu-isu serius. sebab teringin nak buat entry yang berilmu. owh.pelik ke tiba-tiba minat dengan pembacaan pasal dunia IT n hacking.. tengok sidebar. try korek ilmu IT dekat sana. serious. awesome!








Friday, November 4, 2011

STUDENT-EXAM-RESULT

Assalamualaikum...



yer, hari ni result untuk student UiTM dah keluar.. bagi yang dah tengok result dan tiba-tiba terkejut. macam mana korang boleh dapat pointer setinggi itu.. *aku punya rendah je..

aku nak share pasal cara korang nak kira pointer.khas untuk student UiTM.. bagi student u lain aku tak sure cara grading diaorang. insyaAllah..kalau aku ada masa aku usya-usyalah cara grading diaorang...

first of all...... check this out.


MARK
GRED
POINTER
90-100
A+
4.00
80-89
A
4.00
75-79
A-
3.67
70-74
B+
3.33
65-69
B
3.00
60-64
B-
2.67
55-59
C+
2.33
50-54
C
2.00
47-49
C-
1.67
44-46
D+
1.33
40-43
D
1.00


OKE.see...banyak kan beza pointer diaorang. A dgn A-
move on to the next step...........

korang plus kan total pointer darab credit hour korang macam ni 
(4.00 x 3.0) + (4.00 x 5.0) + ....................................... = total pointer

pluskan kan pulak total credit hour korang yang korang ambil macam bawah ni
5.00 + 2.00 + 3.00 + .................................. = total credit hour

pastu kan...... amik total pointer korang and dividekan dengan total credit hour. contohnya macam ni..

   total pointer  x credit hour     = pointer korang untuk satu sem
          total credit hour 

dah dapat pointer sebenar korang....weee~~~

aaa.... kalau nak tahu pointer keseluruhan sem.. kerja gampang mbak.

   total pointer x credit hour semua sem     = purata nilai gred
       total credit hour semua sem

fuhhhhhhhhh. akhirnya dah siap.mudah cepat ringkas kan..... wokehhhh. harap korang dapat pointer gempak. doakan aku gak untuk sem dua nanti. hwaitingggg!!!!!

salam.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.