Thursday, October 27, 2011

PART 3 : BUNUH DIRI DAN BUNUH ORANG

Assalamualaikum...



wooohh.lama sehh tak tulis-tulis ni.rindu pulak sehhh..gua rasa macam nak upate blog lerr hari ni. *ayat kerek


dah start dah, mari kita berubah menjadi perempuan sejati....yang lagi lemah lembut bahasanya.... macam biasa aku lagi suka guna aku korang dari saya dalam tulisan aku...


ok. dah habis merapu benda tak berfaedah............................


dulu aku pernah tulis pasal siti saleha dengan nora elena yang try buat cubaan bunuh diri sebab tekanan dengan study dan kawan-kawan. hari ni aku nak cerita pasal seth tan.
dia ni kawan aku.kawan yang aku kenal dari mana. tak boleh la aku nak bagitau. tapi aku kenal la....


ada satu malam. aku tengah online fb. dia datang tegor. first ayat dia bila dia tegor aku...


"kalau nak bunuh orang boleh tak"


serius sehh ayat dia. tak da pon 'haha' kat belakang ayat dia. bagi aku kalau tak da smiley or apa-apa ayat yang menunjukkan dia tengah bergurau... tu maknanya dia tengah serius tu.....


aku pon reply la balik...... mana tau.dia saja nak buat cerita dengan aku tengah-tengah malam. memang nak kena makan saman aku lah kalau saja kasi aku gentar...aku tak ingat apa yang aku reply. tapi lepas tu dia reply la balik...... memang aku terkejut sambil terketar tangan nak tulis lepas baca apa yang dia tulis....


"saya dah plan dengan kawan saya. dalam pukul 3 pagi ni. nak pergi bakar rumah ustazah.... tak boleh patah balik.."


lebih kurang kot ayat dia tu. aku tak ingat sangat. dengan rasa teramat nak tau kenapa dia nak sangat bunuh ustazah yang mengajar dia.. tanpa segan silu... aku pon tanyalah lah balik... dari apa yang dia cerita. aku dapat la buat kesimpulan sendiri. *sebenarnya aku malas nak buat dialog...

seth  tan ni dia nak bunuh ustazah merangkap cikgu yang mengajar dia. sebab TENSION!...... dia ada bagitau aku yang ustazah tu selalu macam nak jatuhkan maruah dia dalam kelas... saja kasi dia naik angin dengan buat cerita buruk belakang dia...... aku tak tau nak cakap apa. sebab aku tak da dalam kisah dia ni. nak percaya seratus peratus tak boleh jugak.......... 



tapi bagi aku.walau setakat mana bencinya dia dengan sapa-sapa pon. bunuh memang satu perbuatan yang berdosa. kalau ko nak bunuh haiwan berbahaya ke yang bersebab mengikut syarak lain cerita la........... 


nak dijadikan cerita.... try la aku brainwash dia.. pasal dosa pahala. pasal efek dalam hidup dia ni..bakal isteri dia tu nak campak kat mana kalau dia masuk lokap........... memang nasihat aku jenis kerek. sebab aku memang tak reti bagi nasihat kat orang lain....


alhamdulillah....... dia pon tak jadi buat plan nak main bunuh orang. bagi aku, dia ni memang baik orangnya. munkin emosi lebih kot or tak tahan dengan tekanan. tu terambil tindakan drastik nak bunuh-bunuh orang nie. siap plan nak bakar rumah ustazah dia....

secara jujurnya seth tan yang aku cerita ni.dia seorang lelaki dan kawan yang baik.biasalah manusia... mesti ada buat silap gak kan... aku dulu pernah jugak buat benda jahat.... yang aku rasa menyesal sangat-sangat bila ingat balik....





aku lupa nak bagitau.time dia tengah cerita pasal nak bunuh-bunuh ni.... aku pon chat dengan sorang lagi kawan aku nak tolong cari cara penyelesaian.... hehe.


satu lagi... aku terpikir.kalau seth tan nie nak bunuh orang. pesal kena cerita dengan aku. bunuh la senyap-senyap... kan kalau betul dibuatnya. amik ko aku jadi saksi pembunuhan. tak ke naya aku sekali tersabit tak pasal-pasal......sebab tu aku kena cari sorang lagi kawan aku nak buat back up... :P



“Dan orang yang menahan amarahnya dan memaafkan orang lain, Allah menyintai orang yang berbuat kebajikan.” (Surah Ali Imran, ayat 132).


salam.


p/s : cerita ni lama dah sebenarnya. stok pekasam......


~owh, cerita aku yang aku tulis untuk semua part bukan tujuan nak mengaibkan sapa-sapa. aku just nak jadikan pedoman untuk diri sendiri dan orang-orang yang baca blog ni. mana tau aku tiba-tiba dalam situasi ni. harap ada kawan yang boleh tolongkan. minta-minta dijauhkan.harap jangan salah faham yer.....


~semua watak dalam cerita aku ni..bagi aku diorang semua baik-baik dan ada latar belakang agama yang bagus.jadi jangan kita hina diaorang disebabkan satu khilaf yang diaorang buat. manusia macam kita ni memang tak lari dari silap.



Friday, October 21, 2011

BILA MANUSIA BERUBAH MENJADI HAIWAN : GADIS 2 TAHUN DIGILIS TRUCK TANPA ADA ORANG AMBIL PEDULI

Assalamualaikum...


aku rasa kebanyakan korang dah tahu pasal benda ni. dan kisah menyayat hati ni pon dah tersebar merata tempat di seluruh dunia. dan ramai giler yang kecam polisi undang-undang perlembagaan China. 


aku dah tau pasal benda ni dari awal dia tersebar. aku juz baca. tapi nak tengok sendiri video ni memang aku penakut. sebab tu aku tak berminat nak ambil medik. dan, tapi akhirnya aku ambil keputusan memberanikan diri tengok video ni di you tube, sebab aku tak nak silap paham apa yang aku baca dengan apa yang aku lihat.




mengucap panjang aku bila tengok dengan mata sendiri. aku seram tengok video macam ni. 


aku terfikir....


adakah akan tiba satu masa, hati manusia ni akan keras seperti batu dan berpelakuan macam haiwan. aku harap China bakal gubal polisi diaorang demi tak nak melahirkan manusia berhati haiwan. cukuplah salah satu pendedahan betapa manusia berkemungkinan nak bertukar kepada 'MONSTER'.. janganlah anda melahirkan lebih ramai MONSTER di atas muka bumi ni.


p/s : kenapa dari hari ke hari, ramai remaja kita bertukar menjadi monster. aku berharap sangat dijauhkan dengan perubahan ke arah monster ni. cukuplah sekali aku menjadi monster berhati batu.

I WANT TO HOLD BACK MY LIFE

Assalamualaikum...


pernah tak korang terfikir, life korang sekarang ni banyak sangat berkait dengan manusia sekeliling korang.
contohnya, korang ambil medik untuk kepuasan hati mak ayah korang wlaupon korang tak ada willing pon ke arah tu. ada yang sanggup korbankan maruah diri demi kepuasan nafsu. macam-macam lah. 


kalau kita tak mampu menggembirakan hidup orang lain, janganlah kita menyusahkan hidup mereka


sebenarnya benda yang aku nak bagitau nie simple jer. please. jom kita sama-sama amik step utuk hold back apa yang kita tak sempat nak buat sebelum ni. sepanjang aku tengah bercuti sem ni.. aku sering terfikir, kebanyakan masa dalam hidup aku, aku selalu spendkan untuk orang lain. sampai satu saat aku tak rasa hidup aku ni macam aku yang punya. aku hidup untuk orang lain.


tapi kan.... bila aku fikir-fikir lagi.


fikir dan fikir dan fikir.........................


apa tujuan kita hidup sebenarnya. semata-mata nak penuhkan kepuasan hati orang lain or apa kah..?


tapi, sememangnya tujuan penciptaan kita ni pon sebagai hamba kepada Yang Maha Esa. jadi dalam kita tengah pulun habis-habisan memeuhi kepuasan hati orang lain, kawan-kawan korang, pakwe makwe korang.
kenapa korang tak ambil kesempatan ni untuk hold back life yang kita tak perasan pon kewujudannya. spendkan utuk Yang Maha Esa langsung tak akan meyebabkan hidup korang rugi.


then, korang  pon kadang-kadang kena fikir. kita tak selalu mampu puaskan hati semua orang. jadi, instead untuk itu... kenapa tak penuhi impian korang. 


sekadar pendapat aku di pagi hari. mugkin korang ada pandangan  dan prinsip sendiri. chill.


aku tak nak jadi boneka kepada kehidupan yang direka manusia


salam.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.